Det finns mängder av tankar och scenarion som man spelat upp för sig själv under graviditeten och ofta märker man efter det att man fått sitt lilla barn att ingenting av det man tänkt eller planerat blir av. Detta är i och för sig inte alltid negativt, utan det är många gånger på det viset att överraskningarna man får är av den goda sorten!

Själva konsten att bli mamma är ett litet pågående projekt där man lever och lär från dagen ens barn föds och hela livet framöver. En av de viktigaste sakerna man måste komma ihåg är att barnet är en egen liten människa.

Ditt barn kommer att gilla och ogilla helt andra saker än vad du själv gillar och ogillar och ju tidigare man förstår det, desto tidigare kan man ge barnet det svängrum som hen behöver.

Bebisen är en egen individ!

Ofta är det fel vi gör att vi helt enkelt glömmer bort att bebisen faktiskt är en helt egen individ. Vi kan inte få barnet att sova när vi vill att hen ska sova, utan barnet kommer att sova vid den tid som passar bäst, oavsett om det är helt fel enligt oss som är föräldrar.

Detsamma gäller mat och andra saker som kan bli mer krångligt än vad vi föreställt oss. Visst önskar man att det gick bra med exempelvis ägg, morötter, bananer och andra snabba och nyttiga små snacks och visst önskar man att sovtiden var mellan exempelvis 20:00 – 08:00 eller liknande, men ofta blir det istället att man får vakna runt 05:00 och börja dagen redan där.

Är detta ultimat för en själv? Nej, knappast, men samtidigt så är ju även detta en del av ditt barns utveckling och gillar hen att vakna i ottan så är det ju faktiskt på det viset att barnet har all rätt i världen att göra det!